Župa sv. Jurja mučenika Podlapac/Podlapača 1702. – 2022.

Autor: Đuro Mesić
ISBN: ISBN 978-953-6371-29-7
Broj stranica: 160
Uvez: tvrdi
Godina izdanja: 2022
Izdavač: Matica Hrvatska
Cijena: 20 €
Kupi i preuzmi knjigu

Za vrijeme Domovinskog rata i u godinama nakon njega proputovao sam gotovo cijelu Hrvatsku radeći na razminiranju. Uvijek bi me ponovno oduševila ljepota krajeva koje sam čistio od mina i istovremeno obuzimala žalost zbog raseljavanja stanovništva. Taj je problem posebno naglašen u Lici, a čini mi se da je najgori u Podlapačkom kraju. Vozeći se uskim putem od Udbine prema Podlapači teško da ćete sresti živu dušu. A nekada je tu bujao život!
Pokušao sam uhvatiti zadnji vlak i zapisati sjećanja malobrojnih preostalih stanovnika toga kraja i uz to pronaći pisane izvore o tom području te sva ta saznanja ostaviti potomcima onih koji su morali iz ekonomskih ili političkih razloga napustiti svoj dom.

U mojim prijašnjim knjigama o Podlapači bio je naglasak na pretke i rodoslovlja obitelji, a ovdje povijest mjesta i župe. Za nju sam pronašao još neobjavljenih članaka i zapisao, a sve je povezivo s moje prve dvije knjige kroz navođenja starih kućnih brojeva.
Posebnost ove knjige su nova saznanja o župi i mjestu Podlapac/Podlapača s pripadajućim selima Breštane, Jagodnje, Mekinjar, Pišač/Krbava i Tolić.
Novosti o školi i crkvi kao i o prirodnom okruženju krbavskog i podlapačkog polja još od pred i post turskog vremena.
U njoj su specijalne karte mjesta sa ucrtanim svim kućama prije 150 i 40 godina kao usporedba izgradnje i razvoja.
Tu je i do sada nepoznati popis mještana iz Matičnih knjiga koje su kod nekih obitelji povezive s prijašnjim rodoslovljima kao njihovi najstariji meni poznati predci.
Posebnost su i podatci o prošlim ratovima posebno od Prvog svjetskog rata sa popisom 34 poginula i 114 učesnika (ranjeni ili bolesni i gdje) poimence.
Poglavlje poznati Podlapčani ili nasljednici diljem svijeta je hrabri početak stvaranja liste na jednom mjestu, kao i popis najstarijih, ma gdje su živjeli. Tu je i popis časnih sestara.
Sva poglavlja su protkana starim fotografijama.

Knjigu tiskanog izdanja po cijeni od 150kn + poštarina može se narčiti ovdje.

Kupi i preuzmi knjigu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)