320 godina župe svetog Jurja u Podlapcu / Podlapači

Poštovani podlapčani i porijeklom podlapčani diljem Lijepe Naše i svijeta.

Ove godine zaokružuje se velika godišnjica postojanja vaše / naše župe. Po oslobađanju od turaka predci su nam na temeljima svoje vjere 1702. godine osnovali župu i izgradili prvo drvenu crkvu i župni stan. Već 1733. godine imamo zapisano da je crkva izgrađena od kamena. Kroz njenu dugu povijest proživljavala je prirodno starenje ali i ratna uništavanja. Na sreću, župljani su u vjeri uvijek pronalazili snagu i obnavljali građevinu, a time na životu održavali katoličku enklavu i župu u okruženju različitih neprijatelja. Na žalost premalo je pisanih tragova o takvim događanjima. Uz sva istraživanja po arhivima i nastojanja da saznamo istinu o događanjima kroz davna vremena teško se pomiriti s činjenicom da ih je malo. Nažalost, nešto i zbog toga što ne znamo što sve imamo tobože pospremljeno na sigurno ili ne dozvolimo da se to i objavi. Prikupio sam dosta toga novoga unazad ovih 5 – 6 godina od izdanja moje prve knjige i povodom ove godišnjice želim u novoj knjizi podijeliti s vama sva nova saznanja. Novost su popisi imena 30 stradalih u Prvom svjetskom ratu kao i 120 ranjenih ili oboljelih tokom njega. O najnovijim stradanjima kroz Domovinski rat saznao sam i od kazivača. U poglavlju o poznatim podlapčanima i kratkim životopisima želim sačuvati uspomenu na pokojne, a poznate u zemlji i svijetu. Svakako da tu ima mjesta i za meni poznate živuće ili vas nasljednike diljem Lijepe Naše. Tu očekujem i vaše prijedloge. Posebna je nova lista iz Matičnih knjiga koje sam naknadno pronašao, a mnogima će pomoći saznati jednu generaciju još starijih predaka.

Župi Podlapac / Podlapača pripadali su katolici okolnih sela o kojima nešto povijesnih zapisa o zemljopisnom prostoru s popisom njihovih prezimena kroz povijest.

U razgovoru sa župnicima, političarima i braniteljima načelno se planiraju događanja O i U Podlapači tijekom ove godine u vikende 23. i 24. travnja, 6 i 7. kolovoza i 22. i 23. listopada 2022. godine. Svi ste pozvani uključiti se prijedlogom, pismom, u živo (npr. Okrugli stol, sat povijesti, posjeta). U tom vremenu planiram izdati i svoju novu knjigu, zato požurite. Posebno pozivam da se u navedene dane u posjet svom ili zavičaju predaka organiziraju i najave župniku pojedinci i udruge Ličana.

Javite se na mail: djuro.mesic@gmail.com ili mob: 091 40 35 815 ili na Web stranici: zavicaji.net . Hvala.

5. veljače 2022., S poštovanjem, Đuro Mesić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)